Δ.Ε.Π.Α.Κ–Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης ΚαλαμάταςΤομέας Λόγου, 1996-1999Ο Τομέας Λόγου διερευνά και παρουσιάζει τον Λόγο σε όλες τις πολλαπλές μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται στην ελληνική κοινωνική ζωή: ως επίσημη γλώσσα, επιστημονική ή λογοτεχνική, ως καθημερινή ομιλία, και ως δομή που οργανώνει την καθημερινή εμπειρία.Ο Τομέας Λόγου σχεδιάζει, οργανώνει και παρουσιάσει συμπόσια, συνέδρια, εκθέσεις, σεμινάρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα και εκδόσεις με στόχο την προώθηση και προβολή της Καλαμάτας και της ευρύτερης Μεσσηνίας ως περιφερειακού κέντρου διανόησης, όπου ιδέες και γνώση ανταλλάσσονται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. |
Προωθεί τη διερεύνηση, διάσωση και προβολή της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού. Οι ετήσιες ή πολυετείς προγραμματικές εκδηλώσεις του Τομέα Λόγου χαρακτηρίζονται από μια κοινή θεματική μέσω της οποίας έρχονται σε διάλογο κι επιτυγχάνονται συνδέσεις ανάμεσα σε πολλαπλές επιστήμες και τέχνες. Αυτού του είδους το πρόγραμμα παρέχει μια συνολική και διαρκή εκπαιδευτική εμπειρία στο χώρο των Πολιτισμικών Σπουδών, σε πανεπιστημιακό επίπεδο και με τη συμμετοχή του κοινού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1996 – 1998 |
Ανασκάπτοντας τον Χρόνο
Η Πόλη θυμάται Καλαμάτα. 10 χρόνια μετά:
Οι σεισμοί του ’86
Μια συνολική αναπαράσταση του σεισμού ως φυσικού – πολιτισμικού – κοινωνικού – επιστημονικού και πολιτικού γεγονότος, μια αναπαράσταση που γεφυρώνει τη δημόσια με την ιδιωτική εμπειρία της φυσικής καταστροφής.
Ειδική εκδήλωση μνήμης, με πολλαπλά επικοινωνιακά μέσα: ομιλίες, εκθέσεις, προβολή ταινιών βίντεο και σλάιντς και ιδιαίτερο χώρο για το παιδί.
Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν φωτογραφία (ερασιτεχνική και επαγγελματική), αρχειακό υλικό και «αντικείμενα μνήμης» που κατέθεσαν οι πολίτες και διάφοροι φορείς. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, κατά τις ξεναγήσεις των σχολείων, συμμετέχουν με ζωγραφική και διάλογο.
Το Παρελθόν στο Παρόν (Μέρος Ι & II)
Διμερής εκδήλωση που διερευνά την αρχαιολογική γνώση από τη σκοπιά της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού. Αναζητά την ποιητική και φιλοσοφική αντάμωση με τον κρυμμένο, αόρατο χρόνο στην ανασκαφική εμπειρία, και τα αισθητήρια περάσματα που χαράζει στο παρελθόν η εθνογραφική έρευνα – ανοίγοντας έτσι διάλογους ανάμεσα στις επιστήμες που διερευνούν τους κόσμους των νεκρών και τις επιστήμες που ασχολούνται με τις κοινωνίες των ζώντων.
Το Παρελθόν στο Παρόν. Μέρος Ι
Ιστορία και Υλικός Πολιτισμός στη Μεσσηνία
Πολλαπλών επικοινωνιακών μέσων εκδήλωση, για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ευρήματα στη Μεσσηνία από ξένους και έλληνες αρχαιολόγους, τη δράση των φυσικών ανθρωπολόγων, το έργο των εφορειών αρχαιοτήτων, σπηλαιολογίας, εναλίων και τη συνεισφορά της σύγχρονης κεραμικής και υφαντουργικής στη περιοχή.
Ομιλίες και εκθέματα αρχαιολογικών ανασκαφών, κεραμικής και υφαντουργικής καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου και διδαχτικής ύλης, συλλογών παλαιών νομισμάτων και καρτ ποστάλ, συνθέτουν τον υλικό πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής στις διάφορες εποχές της. Η παράλληλη προβολή βίντεο – ντοκυμαντέρ και η επίδειξη νέας τεχνολογίας για την αρχειοθέτηση του παραπάνω υλικού συμπληρώνουν την εκδήλωση αυτή στην οποία ξεναγούνται εκπαιδευτικοί, σχολεία και τοπικοί φορείς.
Το παρελθόν στο Παρόν. Μέρος II Φιλοσοφικά Ποιητικά Ταξίδια στο Χρόνο και το Χώρο |
Με λόγο και εικόνα, η εκδήλωση αυτή μας μεταφέρει απ’ την Ιθάκη του Καβάφη στην ανασκαφική εμπειρία του αρχαιολόγου, το εθνογραφικό ταξίδεμα του ανθρωπολόγου, την καταγραφή του λαογράφου και του λογοτέχνη, ως την οπτική αναζήτηση του φωτογράφου και του κινηματογραφιστή ραψωδού.
Αναζητά τη διαχρονική διαπολιτισμική εμπειρία της «ανασκαφής» και διερευνά το ίδιο το πεδίο της έρευνας σαν θεωρητικό μέσο για γνώση. Προτείνει το πεδίο της «ανασκαφής» ως ευέλικτο, εν τω γίγνεσθαι, να φέρνει ανασκαφέα – αφηγητή και κοινό σε αντιφωνικό διάλογο, όπου ο ένας συμπληρώνει την ερμηνεία του άλλου…
Αναγνώσεις, ομιλίες, προβολή ταινιών, και εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίου.
Έρως και Θάνατος
Δυο αλληλένδετες έννοιες και θέματα στην ελληνική σκέψη και ζωή, αρχαία και σύγχρονη, που διαπερνούν τα διάφορα φιλοσοφικά, ποιητικά και λογοτεχνικά ρεύματα. Αυτή η διαπλοκή του έρωτα και του θανάτου αποτελεί ένα διακριτό ελληνικό πολιτισμικό χαρακτηριστικό που έχει σπαρθεί και στην υπόλοιπη Μεσόγειο.
Με αναγνώσεις μεγάλων ποιητών, λογοτεχνών και στοχαστών από το παρελθόν, ελλήνων και ξένων, με απαγγελίες συγχρόνων ελληνίδων ποιητριών, αλλά και δημοφιλών στιχουργών, παρουσιάσεις λογοτεχνίας και προφορικής παράδοσης από την περιφέρεια, η πανηγυρική αυτή εκδήλωση ολοκληρώνεται με μουσική συναυλία και ερμηνείες δημοφιλών στιχουργών, προβολή κινηματογραφικών ταινιών και έκθεση βιβλίου.
Η Ελληνική Συνεισφορά στο Ευρωπαϊκό Γίγνεσθαι:
Πολιτισμός και Δημοκρατία
Το 1821 αποτελεί σημαντικό γεγονός στην ιστορία της δημοκρατίας και επηρέασε δυναμικά την Ευρώπη.
Στην Ευρώπη του σήμερα οι δημοκρατικές αρχές εδρεύουν τόσο στην αναγνώριση της πολιτισμικής διαφοράς όσο και στην προώθηση των πολιτικών θεσμών. Ίσως η συνεισφορά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή δημοκρατία σήμερα να εδρεύει στις πολιτισμικές της ιδιαιτερότητες: Συμπόσιο για την τοπική και εθνική επέτειο της 23ης – 25ης Μαρτίου.
Η Εκδοτική Ιστορία της Καλαμάτας:
Από το Πρώτο Τυπογραφείο ως Σήμερα
Από το πρώτο τυπογραφείο που λειτούργησε στην Καλαμάτα, μετά την απελευθέρωση, ως σήμερα, υπάρχουν πολυάριθμα ΜΜΕ και ένας ακμαίος τοπικός τύπος.
Ποια είναι η έως τώρα πορεία τους και ποιες οι μελλοντικές προοπτικές τους; Απαντούν και παρουσιάζουν εκδότες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και αναλυτές.
Εκδήλωση πολλαπλών επικοινωνιακών μέσων που περιλαμβάνει έκθεση αντικειμένων μνήμης.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Βιβλιο-αφιερώματα
Σε συνεργασία με γνωστούς εκδοτικούς οίκους οργανώνονται βραδιές γνωριμίας με σημαντικά βιβλία, τα οποία παρουσιάζουν οι συγγραφείς τους και σχολιαστές. Συγγραφείς και κοινό συναντώνται.
Πελοποννησιακά Πορτραίτα
Εορταστική παρουσίαση επιλεγμένων σημαντικών προσώπων και σχολιασμός της ζωής και του έργου τους. Ο θεσμός αυτός ξεκινά με προσωπικότητες της Μεσσηνίας και αγκαλιάζει όλη την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Στιγμές από την ερευνητική και παιδαγωγική δράση του Τομέα Λόγου | |
![]() |
![]() |
![]() |
BINTEO |
|
![]() |
![]() |