Επικοινωνία

Κ. ΝΑΝΤΙΑ ΣΕΡΕΜΕΤΑΚΗ
C. Nadia Seremetakis

διεθνώς αναγνωρισμένη συγγραφέας

Ο έρωτας είναι ανατρεπτικός

Εφημερίδα  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠIΑ, 7 Ιανουαρίου 2002

ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΡΩΤΗΜΑ…

Συνέντευξη: Άννα Στεργίου

24_small…ΔΙΟΤΙ, οι σχέσεις των δύο φύλων περνούν μια παρατεταμένη κρίση. …Διότι, με την είσοδο της γυναίκας στην παραγωγική διαδικασία, άλλαξαν οι δομές, οι κοινωνικές σχέσεις και οι ρόλοι της, δίχως να μειωθούν οι υποχρεώσεις της στο σπίτι. …Διότι και οι άνδρες σήμερα αναζητούν τη δική τους ταυτότητα και δεν ξέρουν πώς να φερθούν. …Διότι σε πηγαδάκια, όλοι μιλούν για τη μοναξιά και την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα. …Διότι, είναι δύσκολη η συνεννόηση, γεγονός που αποτυπώνεται με εύστοχο τρόπο στο νέο ανατρεπτικό βιβλίο της συγγραφέως Νάντιας Σερεμετάκη, με τίτλο: «Έλα στον Έρωτα».

 

Ο έρωτας είναι ανατρεπτικός

–Είναι ανατρεπτικός ο έρωτας;

«Στην ελληνική σκέψη ήταν και είναι. Ας κοιτάξουμε σήμερα, για παράδειγμα, τη σύγχρονη στιχουργική λ.χ. της δημοφιλούς Λίνας Νικολακοπούλου, και όχι μόνο. Η λέξη έρωτας είναι ελληνική και συνδέεται άμεσα με την έννοια του πάθους, που είναι το σημείο σμίξης του έρωτα και του θανάτου. Με τον όρο θάνατο εδώ, εννοούμε το θάνατο του εαυτού. Είναι ανατρεπτικός».

–Λείπει σήμερα ο έρωτας;

«Δεν είναι θέμα αν λείπει, είναι το πώς έχει τροποποιηθεί, δηλαδή το πώς γίνεται σήμερα ταυτόσημος με το σεξ. Είναι όμως ο έρωτας μόνο σεξ;»

–Σίγουρα δεν πρέπει να είναι, τελικά όμως τι φταίει, ο εγωισμός μας; το γεγονός ότι μεγαλώνουμε πιστεύοντας ότι θα βρούμε τον έρωτα στον ιδανικό σύντροφο, ο οποίος δεν υπάρχει;

 «Θα προτιμούσα να απαντήσω με ένα ποιητικό απόσπασμα από το βιβλίο ΕΛΑ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ: «Φέρε στην ποίηση τη γεύση σου, στη μουσική τα δάχτυλά σου, στη φλόγα την παλάμη σου, στον άνεμο τα μαλλιά σου… Έτσι έλα στον έρωτα με όλο τον εαυτό σου, κι εμένα ψάξε με ύστερα για τον περίπατό σου…».

–Μας έχετε συνηθίσει σε επιστημονικά βιβλία πολιτισμικής ανθρωπολογίας. Ποιοι ήταν οι βαθύτεροι λόγοι που σας ώθησαν να γράψετε αυτό το βιβλίο;

«Εδώ δεν προείχαν οι βαθύτεροι λόγοι, αλλά η έμπνευση».

–Να γίνω αδιάκριτη. Είστε ερωτευμένη σήμερα;

«Πολύ».

seremetakis.com | 2024 © All rights reserved